2010-12-26

Lyxpotatismos (La purée de pommes de terre de J. Robuchon)

(6 personer)

1 kg potatis (Rattes)
250 g smör
2-3 dl mjölk
grovsalt (10 g per liter vatten)

Koka potatisen hel, i saltat vatten. Häll av vattnet och skala potatisen. Pressa i potatispress. Torka potatisen i en panna på mycket låg värme i 4-5 minuter, rör om ordenligt hela tiden.

Skär det kalla smöret i små bitar och blanda ner i moset lite i taget. Rör kraftigt för att få in smöret i moset för att göra det slätt och krämigt.

Avsluta med att blanda i den kokta mjölken i en fin stråle, vispa samtidigt kraftigt tills all mjölk är ivispad.

Ät i små mängder, gott utan någonting till.

2010-12-23

Grilljering till julskinka

1 st ägg
0.5 msk grov senap
3 msk fransk senap
2 dl ströbröd
1 dl farinsocker
1 msk rosmarin, torkad
1 msk vitvinsvinäger
Kvistar av färsk rosmarin på toppen

Sätt ugnen på 225-250 ˚C, övervärme.
Blanda ihop allt till en smet.
Täck skinkan med grilljeringen och stick ner buketter av rosmarin.
Griljera i ugn tills allt fått en fin färg.
Passa din skinka noga så att det inte bränns.

2010-12-19

Baklava

Jenny och jag köpte jättegoda syriska baklava på julmarknaden i Lidköping. Ska fortsätta leta efter det receptet.
Tänkte jag skulle prova och hittade två recept som lät bra att blanda. Så här gjorde jag:

(25 bitar)
12 st yufkadegark (hittade färsk) går bra med frysta filodeg
150 g smör, smält
2 msk rapsolja

Fyllning
4 dl nötter (jag hade pekan- och paranötter
2 dl cashewnötter
150 g mandelmassa

Sockerlag
1 dl råsocker
1 dl av min honung
1 dl vatten
skulle nog ha varit gott med citron som i detta recept i Leilas recept var det förslag på apelsinblomsvatten.

Tillagning
Rosta cashewnötterna. Mixa de orostade nötterna tillsammans med mandelmassan och tillsätt sist de rostade cashewnötterna
Pensla en ugnssäker form eller liten långpanna, ca 20x30 cm, med  oljan. Lägg 4-5 ark filodeg i formen och pensla rikligt med smör mellan varje. Fördela hälften av nötblandningen över och platta till.
Lägg på ytterligare 5 ark deg med smör mellan varven.Täck med resten av fyllningen och till sist ett nytt lager av 5 ark deg.
Skär degen (går kanske lättare om den får stå svalt ett tag) i lämpliga trekanter.
Grädda i 175˚C. Skärdegen i rutor eller trekanter. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.
Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Värm under omrörning och koka 1-2 minuter. Skeda den varma lagen över de gräddade kakorna så att den rinner mellan dem. Sätt in i ugnen ytterligare 5-10 minuter. Låt kakorna kallna innan de lossas från formen.

Jättesöta blev de --- ska nog minska på mängd sockerlag till nästa gång...

2010-12-18

Rullströmming

Mamma kallade alltid den inkokta strömmingen för rullströmming. Och det är gubbens

500-600g rensad strömming
2 msk klippt dill

Spad
4 dl vatten
4 msk ättiksprit (2 mskt ättika 24%)
2 msk socker
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad.

Koka upp spadet. Rulla strömmingen med skinnet ut och med klippt färsk dill (går också med torkad) på strömmingens köttsida.
Lägg i en låg vid gryta med skarven ner.
Slå på det heta spadet. Lägg på lock och sjud på svag värme i 6-8 minuter.
Låt kallna i spadet.

2010-12-15

Juicepress

Vet hur svårt det är att hitta när man behöver manualen. Här finns den.


Lite kom ihåg:

Kör inte juicern längre än 40 sekunder åt gången när du pressar mycket råvara, och låt den svalna efteråt.

Ananas, rödbetor, selleri, äpplen, gurkor, morötter, spenat, meloner, tomater, granatäpplen, apelsiner och vindruvor är särskilt lämpliga att köra i juicepressen.

De flesta frukter och grönsaker behöver inte skalas, det behövs bara för sådana med tjockare skal som apelsiner, ananas och råa rödbetor.

Stärkelserika frukter som banan, papaya, avokado, fikon och mango lämpar sig inte för juicern - använd istället matberedare, mixer eller mixerstav om du vill göra juice av sådana frukter.

Blad och bladskaft av t.ex. sallad kan också köras i juicepressen.

Frukt/grönsak - pressningshastighet
Ananas - hög
Aprikos - låg
Blåbär - låg
Brysselkål - låg
Fänkål - låg
Hallon - låg
Kiwi - låg
Melon - låg
Morot - hög
Nektarin - hög
Persika - hög
Päron - hög
Rödbeta - hög
Selleri - låg
Tomat - låg
Vitkål - hög
Äpple - hög

2010-12-12

Claude Poss Coq au Vin

A little bit more difficult, but very delicious!
Lite mer komplicerat än kaningrytan -- ja det kan jag enkelt se... och vet att det är mycket delikat! Receptet på svenska i lila text nedan.

Préparation : 30 min + 12 h de marinade
Cuisson : 2 h 45

Ingrédients (pour 8 personnes)
- 1 coq d'environ 3 kg coupé en morceaux
- 250 g de lardons
- 250 g de champignons de Paris
- 1 oignon
- 2 carottes
- 2 gousses d'ail
- 1 bouquet garni
- 1 bouteille de vin rouge corsé
- 50 cl de fond de veau
- 1 verre à liqueur de cognac
- 3 cuillères à soupe d'huile
- 1 cuillère à soupe de farine
- brins de persil
- sel, poivre, muscade (facultatif)

PréparationLa veille, placez les morceaux de coq dans un saladier avec l'oignon et les carottes en rondelles. Arrosez de vin rouge, et ajoutez le bouquet garni et quelques grains de poivre. Couvrez. Laissez mariner pendant 12 h au réfrigérateur.
Le jour même, égouttez les morceaux de coq, et épongez-les avec du papier absorbant. Filtrez la marinade, et épongez les légumes.
Chauffez l'huile dans une cocotte. Faites-y dorer les morceaux de coq sur toutes les faces. Retirez et remplacez-les par les légumes, et faites-les revenir 3 à 5 minutes. Saupoudrez de farine, et remuez bien.
Remettez les morceaux de coq avec les gousses d'ail écrasées, et flambez au cognac. Versez le vin de la marinade et le fond de veau. Salez et poivrez.
A l'ébullition, couvrez. Laissez cuire 2 h 30 à feu doux.
15 min avant de servir, faites dorer ensemble à la poêle anti-adhésive, les lardons et les champignons coupés en quartiers. Ajoutez cette garniture dans la cocotte.
Assaisonnez au besoin, et parsemez de persil ciselé.

Servez chaud.
Bon appétit !

 
Föreberedelser: 30 min + 12 timmar marinering
Tillagning: 2h45min :)
Ingredienser 8 pers.

1 tupp i bitar, ca 3 kg
250g fläsk
250g champinjoner
1 lök
2 morötter
2 kyftor vitlök
1 bukett kryddor (vanligtvis typ timjan, lagerblad, ev persilja, purjolök det kan vara lite olika kryddor som man knytit ihop till en bukett, så att den är lätt att ta bort efter tillagning)
1 flaska torrt rött vin
5 dl kalvbuljong
1 glas cognacslikör
3 msk olja
1 msk mjöl
persilja
salt, peppar och muskot (valfritt)

Dagen innan, lägg tuppen i en skål tillsammans med lök och skivad morot. Häll över vin och tillsätt kryddbuketten och några pepparkorn. Täck över och låt marinera i 12h i kylskåp.

Dagen för tillagning, ta upp tuppen ur vinet och torka av bitarna med lite hushållspapper. Sila marinaden och torka av grönsakerna.
Värm olja i en gryta. Bryn köttbitarna runt om.
Ta upp köttet och lägg i grönsakerna och stek i 3-5 minuter. Pudra över mjölet och rör om.
Lägg tillbaka köttbitarna och de krossade vitlöksklyftorna och flambera med cognac.
Häll i vinmarinaden och kalvbuljongen.
Salta och peppra
Lägg på ett lock när det börjar koka. Koka på svag värme i 2,5 timme.

15 minuter innan servering bryn fläsk i bitar och champinjoner (skurna i fjärdedelar). Lägg i ovanstående i grytan.
Smaksätt vid behov och strö över den hackade persiljan.
Serveras varm
Smaklig måltid! :)

Claude Poss Kaningryta

Ah ! la bonne cuisine française... Det goda franska köket... recept på svenska med lila text längre ner.

Couper le lapin en morceaux.Les faire revenir (dorer dans de l'huile chaude). Réserver (enlever les morceaux de l'huile et les mettre dans un autre plat en attente). Faire revenir des lardons et de l'oignon haché. Remettre les morceaux de lapin dans la casserole (avec lardons et oignons). Saupoudrer de deux cuillerées de farine. Remuer. Ajouter un demi-litre de bouillon de volaille (bouillon Kub). Saler, poivrer, ajouter du thym. Couvrir.
Laisser cuire vingt minutes à une demi-heure.
Saupoudrer de persil frais avant de servir.
On peut accompagner avec des pâtes, des pommes de terre, des haricots verts... au choix.
Bon appétit !

Skär kaninen i bitar (ta bort hinnorna väl). Bryn i olja. Ta upp kötet och lägg åt sidan. Bryn fläsk och hackad lök. Lägg tillbaka köttet i grytan.Pudra över 2 msk mjöl och rör om. Tillsätt en halv liter hönsbuljong (av buljongtärning). Salta, peppra och tillsätt timjan. Sätt på ett lock.
Koka i 30-40 minuter.
Strö över färsk persilja strax innan servering.
Servera med pasta, potatis, harico verts...valfitt.
Smaklig måltid!

2010-12-05

Ungherrar

Evas ungherrar nedan
(ca 40 st)

4,5 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver för kokning
1 tsk bakpulver
1 dl socker
250 gram smör (rumsvarmt)

Pensla och garnera
1 ägg
1 dl pärlsocker

Blanda alla ingredienser i matberedaren till en grynig massa och knåda sedan ihop degen på bakbordet.
Dela degen i 2 delar och rulla till 4-5 cm tjocka rullar.
Pensla rullarna med uppvispat ägg och rulla sedan dem i pärlsocker.
Låt rullarna vila en stund i kylen och skär därefter cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en smord plåt eller på bakplåtspapper.
Grädda i ugn i 200˚C i cirka 10 minuter.