2011-11-27

Snökakor

Hittade det här receptet i Land nummer: 47/2011  

(Av Eva Nordlinder | Foto Thomas Hjerté)

Mustig chokladsmak gör dessa kakor till en snabb favorit för chokladälskaren. Tack vare florsocker får de en snöig yta.
Ca 20 st
100 g mörk choklad
60 g smör
1 ½ dl farinsocker

1 ägg
½ tsk vaniljsocker

½ tsk mald eller stött kardemumma

2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

1 nypa salt

¼ dl mjölk


Garnering:
strösocker
florsocker

Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad. Låt den svalna något. 
Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning. 
Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål. Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen ska vara lätt kladdig.
Forma degen till en rulle, plasta in den och låt den vila i kylen några timmar. Sätt ugnen på 175 grader.
Forma bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 14 minuter tills ytan krackelerar
.