2013-07-23

Rårörd svartvinbärssaft och eftersaft

Så här minns jag att mamma Agda gjorde rårörd svartvinbärssaft till pappa Paul. Han ville alltid att det skulle finnas i frysen att ta fram för att kurera sig med.

2 l svarta vinbär (ca 1 kg)
0,5-0,75 l kokt avsvalnat vatten
1½ tsk citronsyra
6 dl strösocker/per liter avrunnen saft
ev konserveringsmedel efter anvisningarna (behövs inte när man fryser saften)

Rensa och skölj bären, mal eller stöt bären med en potatisstöt (eller slå bären i en kraftig fryspåse och kläm sönder bären om de är riktigt mogna). Lägg dem i en bunke, slå på vattnet blandat med citronsyra och rör om.
Täck kärlet och låt det stå kallt 1 dygn. Slå sedan upp bärmassan i en ren silduk eller saftställ och låt självrinna tills massan är torr.
Mät saften, slå den tillbaka i grytan och blanda den med sockret. Tillsätt eventuellt konserveringsmedlet. Rör tills sockret har löst sig helt. Skumma mycket noga och fyll sedan saften på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp, förslut och förvara kallt eller ännu bättre - frys saften och ta upp lite eftersom. Nyttigt och gott!

Eftersaft

Agda använde bärmassan en gång till och kokade eftersaft på den - också jättegott.
Minns att hon gjorde ungefär så här:
Slå bärmassan i en kastrull och slå på vatten så det precis täcker massan och kokade upp.
Låt koka ca 10 minuter.
Sila och mät upp saften. Slå tillbaka saften i kastrullen och tillsatt socker (400g/l).
Låt Saften koka upp igen och skumma den. EFTERSAFT - är inte så hållbar som vanlig saft så frys det som inte går åt inom kort.

2013-07-19

Älggräs

Recepten från Forumet på Odla.nu
Filipendula ulmaria. Älggräs inehåller salicylsyra och är smärtstillande, febersänkande, inflammationshämmande, antibaktiriella, urin- och vätskedrivande.

Medicinska egenskaper och tillämpningar

Huvudvärk: hjälper mot huvudvärk.
• Munhåla: lugnar inflammation i munnen och tandköttet slemhinnan, förhindrar tandköttet    blödning och eliminerar dålig andedräkt.
• Andningsorganen: hjälper mot förkylningar, influensa och förkylning.
• Blod: renar blodet.
• Blodkärl: sänker för högt blodtryck.
• Matsmältning: förbättrar matsmältningen och hjälper till att förhindra matsmältningsproblem.
• Mage: stärker magen, lugnar inflammation i magslemhinnan och hjälper mot halsbränna, ökad magsyra, magsmärtor, gastrit och magsår.
• Tarm: förbättrar bättre tarmfunktion, lugnar inflammation i tarmslemhinnan och hjälper mot uppblåsthet och diarré.
• Njurar och urinblåsa: förbättrar bättre njurfunktion och urin utsöndring, och hjälper mot njurinflammation, vattusot och urinblåsa sand.
• Skelett och leder: lindrar smärta i ben och leder, stimulerar utsöndringen av toxiner och hjälper till med reumatism, artrit och gikt.
• Psykiska problem: lugnar nerverna och fungerar som ett milt lugnande medel.
• Muskler: lindrar muskelvärk.
• Hud: stimulerar svettning och därmed sänker ökad kroppstemperatur.

Recepten nedan från *Stintan*, RitRat och Blomstertanten på forumet. 

Saft

50 klasar älggräsblommor
2 citroner
60 g citronsyra
2 kg socker
2 kanelstänger
2 l vatten

Skölj blommorna under rinnande vatten. Lägg dem i en ren hink eller i ett stort krus.
Tvätta citronerna väl. Skär i skivor och lägg i tillsammans med citronsyra, socker, kanelstänger och vatten.
Rör om och lägg på lock. Låt stå kallt i en vecka. Rör om varje dag.
Sila och häll upp på rena flaskor. Förvara kallt. Saften kan frysas.

Te på torkade blad och blommor

Att göra te är gott, ta en färsk eller torkad blomklase och dra i hett vatten, gärna med en sked honung

Te mot muskelvärk

Häll en liter kokande vatten över 5-8 matskedar torkat älggräs (älgört, mjödört; Filipendula ulmaria), låt dra i 15 minuter, sila, och häll i badvattnet.
Njut i 15-20 minuter, och gå sedan och lägg dej igen.

På sommaren kan du istället använda en bastukvast av älggräs i bastun, det doftar gott också.

Krydda

Samla hela blomklasar och torka dem.
Repa av de torra blommorna och spara dem i glasburkar.
Blommorna är perfekt krydda till alla möjliga bakverk: I sockerkaka, en tesked i smeten gör susen! Att strö lite på äppelkaka före gräddning ger fin smak, som en blandning av vanilj och bittermandel. En tesked räcker för en kakform, det är ganska starkt.

Örtsalt (på bladen)

1 liter blad
2 dl vanligt salt

Kör salt och blad i mixer/matberedare till en tjock gröt. Kan behövas några matskedar vatten och rejäla skakningar av mixern för att få massan att "snurra".
Massan torkas kruttorr på långpanna i varmluftsugn, 50 grader.
Mixa igen och passera genom trådsil (om du vill ha helt jämnt salt).
(undrar om det skulle gå att torka bladen först...)


Marmelad på Älggräs och rabarber

Först gör man som när man ska göra saften, med blommor, citron, kanelstång, vatten och pyttelite socker. När det stått 5-7 dagar silar man av det, kokar ihop med lite rabarber (Inte för mycket, rabarbern är mest för att få bitar i marmeladen) tillsätter syltsocker och kokar ihop. Man får prova när marmeladen har rätt konsistens.
Utan att skryta är det den godaste marmeladen jag någonsin ätit skriver Blomstertanten.

2013-07-18

Tomatsallad med gräddfil

Inges:
Tomater
Rödlök
Dill
Kryddor
Gräddfil

Skiva tomaterna och rödlöken och hacka dillen. Blanda kryddor i gräddfilen och rör ihop med tomater och dill.

Min variant: 
Tomater
Purjolök
Grillkrydda
Gräddfil

Skiva tomaterna och purjolöken (fint). Blanda grillkryddan (Santa Marias) i gräddfilen och rör ihop med tomaterna.

2013-07-13

Pulled Pork

En variant av Tinas recept (hittat här på Mat och odla)
en bit fläskkarré (eller picnicbog)
½ msk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
2 msk olivolja
balsamvinäger
ingefära
smakrik honung

Sätt ugnen på 110°C. Lägg köttbiten i en gryta som tål ugn. Häll över såsen, oljan och kryddorna och gosa runt med köttet. In i ugnen med lock, efter ca 9 timmar är den klar. Ta sedan ut grytan och dela köttet genom att dra i det med två gafflar. Blanda runt med såsen som är i grytan. Servera med lite plock såsom grönsaker, tomatsalsa, fetaostkräm, tortillabröd.

Har det i ugnen NU och hoppas jag kommer ihåg att ta ut grytan i morgon bitti ;-)